top of page

Bilgisayarda Müzik İşleri

Teknoloji geliştikçe alım gücüne uygun çeşitlilikte her yerde olduğu gibi buradada devam ediyor. Daha ucuz makineler amacına uygun sanılıyor olabilir ama bazı işlerde maalesef yine cep yakabiliyor. Ucuza mal edeceğiniz toplama veya hazır bilgisayarlarla bir çok iş yapabilirsiniz ama ne kadarını tamamlayabilirsiniz, yapacağınız işin durumuna göre değişiyor.


Anlatmak istediğim minimum koşullarda hayata geçirilebilecek işler...

İnternetten bir sonuca varmak hayli zor gibi de. Haliyle üzerine konuşulacak platformlarda var yine de araştırın derim. Zaman kıymetli tabi. Birazını da harcayalım...


Pc, Mac, Ya da?


Burada önemli olan düşük maliyetle bir sonuca varmak. Şarkımız var kaydetmek istiyoruz. İhtiyacımız olan (Minimum) ederler.


Oda Akustiği

Bilgisayar

Ses Kartı

Kulaklık

Referans Monitörleri

Mikrofon, Sehpası, kablosu ve aksesuarları...

Midi Klavye (Kontrol Üniteleri)

- Ve Müzik Yazılımları -


Yukarıdaki şıkları İnternet üzerinden sırasıyla araştırmalısınız. Nihayetinde farklı öngörülere sahip çok çeşitli bu ortamda referanslarda çeşitlidir.


................................................ Kısaca Özetleyeyim ............................................

ODA AKUSTİĞİ

Kayıt yapacaksınız ilk işiniz ses ve şiddetiyle.

Genelde duvarları yalıtımlı olmayan odalarda hafif icra edilen şarkılar arada denk gelir:) tatlı bir yankı ile tınlar. Ama doğruluğu hep tartışılır.


Duvara çarpan sesleri kesmemiz gerekli olduğundan bunu da en pratik yollardan deneyimleyebilirsiniz. Evdeki Kalın perdeler, battaniyeler işinizi kolaylaştırabilir. Geçici bir heves diyorsanız profesyonel çözümler yine internet ortamında mevcut.


Piramit Sünger, Taş Yünü ve türevleri diye bakabilirsiniz. Ya da Akustik Yalıtım diye de araştırabilirsiniz.


Amacımız daha ekonomik bir sistem kurabilmek olduğundan çözümlerimiz de hafif olacaktır. Parası olan için dert değil de, olmayanı da ihmal etmeyelim sevdasından anlatıyorum :)


BİLGİSAYAR

Meşakkatli diğer konulardan :) ama hepsi öyle. Nihayetinde ses dünyası başlı başına uzun bir konu neyse...


İyi bir bilgisayar edinmenin de sonu yok. Hele ki paramız az ise... Haliyle mütevazi olalım önümüze bakalım maçları bilahare düşünürüz demeyeceğim :) Çünkü ekonomik fiyatlara bilgisayar edinmekte mümkün. Sadece beklentiyi çok yukarda tutmamak lazım. Öyle Sting'in albüm kayıtlarında gözünüz yoksa ki olmasın bence de...

Bize lazım olan, yani az parası olan müzisyenler için çalışırken kilitlenmeyecek, yok Ram'i yok HDD'i takıldı gibi başından sorun çıkaracak bilgisayarlardan özellikle kaçınıyorum .. Sonuca geleyim, siz anladınız.


Sizi duyuyorum evet ''artık uygulamarı bile var''. Biliyorum. Siz yine de başlayıp, gönül rahatlığı ile bitirebileceğiniz çalışmalar için bir bilgisayar bakın. Çünkü daha hızlı, daha konforlu olduğu kesin.



Ses Kartı

Üzerinde bilgisayarla iletişim halinizde olmanızı sağlayacak en az bir mikrofon ve Enstrüman yani iki kanal (audio) XSLR ve Line(Çivi) girişleri gerekli. Alternatifleri de cabası... USB- Thunderbolt- Firewire vs...

İnternetten Audio Cart, Audio İnterface ve türevleri diye bakabilirsiniz.

Çeşidi çok.

Fiyatları karışık.

Ne istediğinizi az da olsa bilmelisiniz.

Siteler gibi , mağazalarda karışık :)



Referans Monitörleri

Daha geniş duymak, istediğiniz sonuca ulaşmak için doğru adımların başında gelir. Ses dosyalarınızın karakterlerini en iyi duymanızı sağlayacak araçlardır. Diğer türlüsü keyifle müzik dinlemenize aracı olur :) Yine İnternetten Referans Monitörleri diye bakın.




Mikrofon, Sehpası, kablosu ve aksesuarları...

Sancılı diğer konulardan :) ama korkmayın. Neredeyse bu iş için üretilen farklı markalardan çeşit çeşit mikrofonlar var. Özelliklerine göre stüdyo mikrofonları diye internetten bakın. Ben daha fazla kafa karıştırmayayım. Çeşit çok. Sonra Sehpa, XSLR Kablo, Ses Filtresi vs...



Midi Klavye (Kontrol Üniteleri)


Yukarıdaki link'te MİDİ nedir, nasıldır, ne işe yarar?


- Ve Müzik Yazılımları -


Yazılımları en sona bıraktım. Yukarıdaki sıralamasını yaptığım ederler olduktan sonra birbirinden farklı yazılımlar aşağı yukarı hazırlanmış kurulu bir sistemde çalışacaktır. Değişik arayüzleriyle müzik yapmaya yarayan yazılımlar hayatımızdalar. Burada önemli olan kullanıcının rahat kavrayabileceği kolay arayüzü olan programlardır. Gerisi kişinin zamanı, kabiliyeti ve esnekliğine bakar. ''Ne kadar çok para o kadar çok seçme şansı'' :) zalimce görünüyor farkındayım.


Elimden gelen listeyi yaptım. Umarım işinize yarar. Farklı edinimlerimi zaman zaman bu blog'ta paylaşıyor olacağım. Uzmanı değil ilgiliyim sadece. Fikirler paylaşıldıkça zenginleşir diyor ve çıkıyorum.


YARASIN...

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page