top of page

Elde var sıfır

Diyanet İşleri Başkanı, demiş ki, "El-Harezmi algoritmayı bulmasaydı, İbnü'l-Heysem matematikle uğraşmasaydı, sıfırı Müslümanlar bulmasaydı, batının aydınlanması belki de çok gecikecekti.(...)"


Haklı. Hiç şüphesiz eski zamanların Müslüman bilim insanları çok önemli katkılar sağlamıştır. İnsanlık adına önemli buluşlara, bilimsel çalışmalara imza atmışlardır. Buraya kadar hemfikirim.


Bundan sonra ise şu soruyu sormak çok önemli. "Peki, o talihsiz kırılma nerede yaşandı da, Müslüman toplumlar elde sıfırla kalakaldılar? Neden bir arpa boyu yol alamadılar? Neden hâlâ akla, mantığa aykırı bir sürü uygulama görülüyor? Neden sıfırı bulan Müslümanlar, batının ilerlemesine katkı sağlarken, o sıfıra kendi özgürlüklerini, fikirlerini yedirdiler?"


Diyanet İşleri Başkanı elbette bu soruların cevabını çok iyi biliyordur ancak kendisi bir siyasi kurum olarak hizmet verdiği için (aslında öyle olmaması gerektiği halde) bu sorulara herhangi bir cevap veremez.


Geri kalmak ya da bırakılmak siyasi bir mevzu.


Batı elbette ki bu toplumun gelişmesini istemiyor. On binlerce yıllık bir medeniyetin bu zenginliğinin farkında olmak yerine, siyasi iç krizlerle uğraşmamızı istiyor Batı. Müzikten bilime bunca eşsiz zenginlik yerine, maddenin pırıltısına düşelim, sonra da birbirimize düşelim istiyor. İşte geldik zurnanın zırt dediği yere. Bana kızmayın ama bunu da dinle yapıyor.


Dini siyasallaştırdığınızda toplumların gelişmeye yönelik faaliyetlerini kısıtlarsınız. Müziği, dansı, bazı sporları, bilimsel teorileri ve daha birçok şeyi dine aykırı gösterip, onları devlet eliyle yasaklarsan, elde kalan sıfırla idare edersin ya da edemezsin.


Batı böylece bir taşla birden çok kuş vurur. Müslüman toplumlar geri kalır, kaynakları rahatça sömürülür, savaşlarla uğraşırken silah endüstrisi palazlanır. Böylece Batı süper güç olmaya devam edecektir. Sonra da kendi toplumuna "İşte bakın, Doğu bu halde." diyerek kamuoyunun kör ve sağır olmaya devam etmesini sağlar.


Bunu tek başına yapmıyor tabii. İnsanların din konusunda sadece 'efendilerin' söylediğiyle idare ettiğini bildiğinden, o 'efendileri' daha da fazla musallat ediyor başımıza. Eşitliğin, özgürlüğün, adaletin yok edildiği Müslüman ülkelere baktığınızda çok net görürsünüz bunu. Özetle... Elde var sıfır.




28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page