top of page

'Fırçaların Dili Olsa' Masalı

Güncelleme tarihi: 5 Mar 2021



Renkleri bölüşebilmek için çok uzun işlemlerden geçen at kıllarından oluşan fırçalar aralarındaki rekabeti nasıl alt edeceklerini düşünüyorlar. Aslında kendileri tek başına var olamayan nesneler. Sahiplerinin yeteneklerine hayranlar. Onlar kullanmaya başladıklarında kendilerine kişilik kazandıracak denli güzel renklere bürünüyorlar. Çok renkliler ve her defasında sürprizlerle dolular. Sabit fikirli değiller, olamazlarda. Öyle ki; her an onları alıp çeşitli karışımlara bulayarak, farklı kokuların içinde hayallerini bizler sayesinde el değmemiş bembeyaz yüzeylerde dolaştırıyor sahipleri. Onlara ressam deniyormuş. Ürettiklerine de resim veya sanat eseri. Kendilerine sürülen boyalarının ataları aslında kök boyasıymış hem de mağara duvarlarına sürerek oluşturulurmuş. Koyu kırmızı pigmenti kullanılarak yapılan yaban domuzu ,bufala avlayanlar konulu resimlerini geçenlerde Avustralya’lı arkeologlar keşfetmiş. Biz atalarımızın tarihini değiştirdik. Tam 45bin 500 yıl önce Endonezya’da Sulawesi adasında mağarada yapılmış. Bu demek oluyor ki aman Tanrım insanlık ne zamandır yaşıyor! İnanılmaz insanlık tarihinin en eski kanıtı..(Alıntıdır: Science Advance dergisi yazarı Maxime Aubert: ‘Bizim gibi insanlar moderndi ve sevdikleri herhangi bir şeyin resmini yapabilecek her türlü kapasite ve araçlara sahiptiler.’) Biz okulda sadece Avrupa’daki en eski mağaraları Lascaux ve Cauvet Cave vb..biliyorduk!İşte arkeologların da biz fırçaları itinayla kullandıkları tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkmasını da sağlıyoruz. Tabii sanırım o zamanlar mağara ressamları geleceğe günlerinin kalıcılığını sağlamak için boyadıklarının belki de farkında değillerdi. Fırça atalarım yerine ellerini kullanarak resim yapıyorlardı. Orada değildim ama bizim zamanımızda da ellerini kullanan ya da farklı malzemeler kullanarak sanat üretenler var. Sahibim konuşurken duydum. Arada at kılı saçlarım yolunsa da her boyamadan sonra yıkanır veya yağlı boyada terebentin ile silinerek temizlenirsem eğer, uzun yıllar dayanırmışım. Bir de bize okulda ilk öğretilen alet çalışır el övünür. Temizlemezseniz işinize döner bulaşır, kirletir. Fırçalarınızı en son çalkaladıktan sonra kağıda sürerken yuvarlak hacimliyse döndürerek temizleyin diğer türlerimi ise yatay peçeteye sürerek içinde kalanları çıkartın ki tortu, kalıntı kalmasın! Öğretmenim söyledi.


Ressam sahibimin de tek hazinesiyim tabii. Ona göre bana iyi bakmak zorunda. Hem de tek sahibim olur, fırçalar başkalarıyla paylaşılmaz. Kullanımdan el değişince çabuk bozulurum o yüzden hassas bir bünyem var derler, bir bozuldum mu dönüşü yok diyor sahibim. Bu iş birliği ve ekip çalışması da kolay kazanılmıyor, melake derler, bütünleşmek ister kısaca ruhumu okuması gerekiyor.


Geçenlerde Güzel Sanatlar resim bölümünde öğrenci sahibimin uzun, nefis dalgalı uçuşan saçlarını şöyle bir edayla savurarak kur yaptığı erkek arkadaşının yanında kıvırarak topladı ve heyecanla topuz yaptığında hemen beni ince olduğum için bir tutam fırça setinden seçerek havada uçtuğumu hissettiğim an saçına toka oluverdim. Genç işte ve aşık, gözü hiçbir şey görmüyor. Ne yapalım o da benimle birlikte büyüyecek! Bahar da geliyor Akademi rıhtımına bir dalarsa hem de ne muhteşem manzaralı bir rıhtımı var okulunun. Fırçasını yani beni yeni aşkıyla unutmaz umarım bu demek olur ki tüm çalışmalarını da ertelemeye başlar.


Ay, çok yüksek burası ama saçının arkası da bir o kadar da havadarmış. Başka amaçla kullanacağı için hemen maskemi takıverdim. Dışarıdan gelecek virüslere karşı kendimi korumalı ve mesafeli olmalı. Ferah bir yer, hafiften esiyor benim de saçlarım tıpkı onun gibi üstü açık maske kılıfımdan yukarı doğru dalgalanmaya başladı. Genç ressamımın boyası bittiğinden takviye yapmaya kırtasiyeye gittik. Bütün afilli, yepyeni fırçalar bana göz kırptılar. Merakla tecrübelerimi dinlemeye hazırlar. Nasıl bir şey ressamın elinde canlanmak, sahibin ressam sana iyi bakıyor mu? Gibi..bir dolu soru yağmuruna tutuyorlar. Haklılar. Temkinli, tutumlu, malına iyi bakan biri ise, hoyrat değilse ne mutlu bize. Sürekli resim yapmaktan mutluluk duyarım o zaman. Renklerin içinde yüzmekten de çok keyif duyarım sevgili fırçadaşlarım. Darısı sizin başınıza, iyi şanslar yeni yuvalarınızda diyerek vedalaştık. Onlara verdiğim umut, onlardan aldığım dostluklarla doğruca aşktan üretim heyecanına kapılmış,

( önyargıyla söylediğim tüm rıhtım sarhoşluğu laflarımı geri alıyorum. ) ressam sahibimle atölyemize doğru yeni serüvenlere doğru yola çıktık.


#Sanat#Arkeoloji#Boya#doğa#sanatçı#artist#art#arceology#paint#fırça#brush#resim

#artwork#modernsanat#çağdaşsanat#mağara#cave#daler_rowney_turkiye#binyilart


94 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page