top of page

Kırkbinsinek Maden Klibi'nin Hikayesi


Soma Katliamı sonrası herkes gibi ben de aklımı yitirmiş, sürekli yerin yüzlerce metre altındaki hayatın nasıl olduğunu düşünüyordum. Benim katkım -her zaman yaptığım gibi- kameramla bu hayatın korkunçluğunu görünür kılmak ve insanlara ulaştırmak olabilirdi. Sonunda bir fırsatını buldum ve 2015 yılında Magma dergisi için Zonguldak Taşkömürü Kurumu'nun bir madenine girebilme izni aldım. Asansörle 'yerindibi'ne inerken ilk hissettiğim şey, 'Öbür Dünya'ya geçtiğim hissiydi. Gerçekten de, o göz gözü görmeyen karanlığın, kömür tozunun içinde, daracık dehlizlerde çalışan insanları gördüğümde 'Öbür Dünya'nın cehenneminde bulmuştum kendimi.

Zamanım kısıtlı olduğu için hem Magma Dergisine fotoğraf çekiyor hem de aynı kamera ile videolar çekiyordum. Çektiğim videoları bir Videoaktivizm işi olarak yine 'Öbür Dünya' adıyla Vimeo hesabımda yayınladım.

Aradan yıllar geçti ve Kırkbinsinek müzik grubundaki arkadaşlarımın ikinci albümleri olan 'Toprak Ana'da yer alan Maden parçası için klip yapmak istediklerini öğrendim. Yıllar sonra aynı duyarlılığa sahip dostlarımla yollarımız yeryüzünün yüzlerce metre altında çakışmıştı. Benim kameramla vermeye çalıştığım duyguyu Kırkbinsinek müziğiyle yapmıştı. Elimdeki görüntüleri yeniden kurgulayarak, Soma Katliamında yaşamını yitiren ve hala yerin altında çalışmak zorunda bırakılan madencilere adadığımız bu klibi hazırladım.

 


59 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page