top of page

Çelişki Durumu: Çok Karışık


Çelişkisi bol ve sanki tüm çelişkileri politik ya da sosyal tercih gibi görünen pek tuhaf ama vazgeçemediğimiz yurdumuzdan bazı manzaralar gözüme çarpıyor şu aralar. Örneğin pandemi zamanı çelişkileri… Sağlık Bakanı Koca her gün sert bir şekilde, artan vaka sayısını önlemleri çok boş


lamamıza bağlarken, devletin diğer mercileri yabancı turisti ülkemize akıtma telaşında… İç turizmi de canlandırmaya çalışıyorlar tabii. Nasıl olacaksa, kalabalık yerlerden uzak durmamız gerekiyor bir yandan da. Salgının ilk haftalarında en küçük başarıdan zafer havası yaratınca ilk normalleşme sinyalinde toplumun yelkenleri suya indirmesi de normaldi. Gel de anlat.

Bir diğer şahane çelişkimiz de ekonomiden… Her şeyin fiyatının arttığı ülkede enflasyonun düşmesi çelişkidir mesela. Pek tabi, aklı bir karış havada medya için yeterli bir veridir bu.

Son çelişkimiz de taptaze bir haber başlığından geliyor. Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde Kürtçeyi tamamen kaldırmış bulunuyor. Tabi abi, ne alaka Kürt edebiyatında Kürtçenin işi ne? Çok şahane bir adım olmuş! Böylece tüm dünyaya demokrasi ve insan hakları alanında nasıl yol aldığını apaçık göstermiş olacaksınız. Şahane….

Sonuçta görüldüğü gibi çelişkiler tercihen yaşanıyor. Aklı yerinde her insanın “bu kadar saçmalık olmaz” diyeceği her şeyi normalleştirmenin en başlıca yoludur çelişki düzeni… (Bilimsel bir çıkarım değil, kişisel bir gözlemdir.) Aynı çizgi üzerine iki zıtlık koyduğunda iki farklı haber yaratmış olursun. Son örnekte olduğu gibi. Kimisi bunu “Türkiye’de Kürt diliyle ilgili üniversite bölümü var işte. Ne güzel.” diye değerlendirecektir ki bu kaçınılmazdır. İmajı zaten bu ambalaj sayesinde gerçeğin tam tersi gösterebiliyorlar. Gerçekse şudur. Kürt dili toplumsal ve siyasi hayatta hem gözler önünde hem de perde arkasında yasaklı bir dildir. Bu gerçeği gizlemenin en iyi yolu da çelişkiyi yaratmaktan geçer.

Küba Devrimi sonrası ülkede ABD’yle özdeşleşen tüm ürünler yasaklanmıştı. Bunların içinde caz müzik de yerini almış, müzisyenler gizli köşelerde caz yapar olmuştu. Ancak ülkede caz müzik yasaklı olmasına rağmen Küba bir uluslararası caz festivali düzenleyerek dünyaya başka bir imaj vermeye çalışmıştı. İşte o hesap…

Son tahlilde günümüz iktidarları çelişkiler üretme konusunda eskiye nazaran daha başarısız. Çünkü bu çelişkiler günümüz akıl evreninde rahatlıkla ifşa olabiliyor. Bu başarısızlığa rağmen bu çelişkileri fark etmemek tercihiyle yaşayan ciddi bir kalabalık var. Bugün bu yöntemin hâlâ uygulanıyor olmasının en önemli sebebi bu.

59 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page